Általánosságban a sztómaviselők étrendjéről elmondható, hogy a beteg a műtét után nem sokkal visszatérhet a megszokott, normál étkezéshez. A sztómás beteg étrendjével kapcsolatban a legfontosabb szempontok: az elzáródás elkerülése, és a kellemetlen szagokat és bélgázokat okozó ételek kerülése.

Általános tanács a rendszeres, legalább napi háromszori étkezés, mert ettől lesz szabályos a bélműködés, és így képződik a legkevesebb gáz. Az ételt alaposan meg kell rágni. Különösen a nehezen emészthető növényi rostokat tartalmazó ételeket. Így csökken a sztóma (főként ileosztóma) elzáródásának veszélye.

Egyszerre csak egy új ételt próbáljon ki. Így kitapasztalható, mely ételek járnak kellemetlen mellékhatásokkal, puffadással, gázképződéssel, laza széklettel, kellemetlen szagokkal. Ezt az ételt egy időre el kell hagyni, de később újra meg kell próbálni! A túlzott hízás kerülendő! Árt a sztómának (fix hely).

Sok folyadékot kell inni. A sztómán át nagyobb a napi folyadékvesztés. Mindezek mellett nem szabad elfelejteni: nincs két egyforma ember. Az az étel, amelyik az egyiknek jó, a másiknak kellemetlen panaszokat okozhat. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, melyek a számára legmegfelelőbb ételek.

Alkoholfogyasztás: Kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem ellenjavallt. Figyeljen viszont arra, hogy a sör nagy mennyiségben a széklet fellazulását okozhatja, a szénsavas italok pedig gázképződést okoznak, így mérsékelt mennyiségben fogyassza őket.

Elzáródás elkerülése: nincs kerülendő étel, csak módjával kell enni ezeket, jól megrágva. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás. A növényi magvak, dió, pattogatott kukorica, zöldsaláták, bab, mazsola, káposztasaláta tartozik ide.

Kellemetlen szagok: a tisztálkodás és a megfelelő sztómaterápiás eszközök alkalmazása mellett az alábbiak okozhatnak kellemetlen szagokat: az alkohol, bab, spárga, hal, karfiol, brokkoli, kelbimbó, káposzta, hagyma, tojás, bizonyos sajtok. Az író, a joghurt, a petrezselyem segíthet semlegesíteni a szagokat.

Bélgázok: rendszeres étkezés esetén. A gáznyelés (tele szájjal történő beszéd, rágózás, szívószál) kerülése azonban ajánlott. Gázképző ételek: sör, tej, szóda, dió, spárga, hal, karfiol, brokkoli, kelbimbó, uborka, dinnye, hagyma.

Székrekedés esetén növelni kell a folyadékbevitelt. Fokozni kell a növényi rostok bevitelét (jól megrágva): friss gyümölcs, zöldség, búzakorpa, zabpehely. Másoknak a kávé, csokoládé, citromlé, aszalt szilva segít. Jó hatású a testmozgás.

Hasmenés okai lehetnek: sör, leves, szilvalé, brokkoli, csokoládé, szárazbab, bőséges étkezés, vörösbor, fűszeres ételek, forró italok. Okozhatja stressz, idegesség, utazás, gyógyszerek, megfázás. Segíthetnek: forralt tej, almapüré, banán, rizs, híg tea. Ha túl sok folyadékot veszít, és nem tudja ivással pótolni, forduljon orvoshoz.

Receptek:

KÖNNYŰ TAVASZI LEVESEK

1. Citromos csirkeleves

Hozzávalók (4 személyre):
• 40 dkg csirkehús – csont és bőr nélkül
• 25 dkg sárgarépa
• 15 dkg petrezselyemgyökér
• 10 dkg vöröshagyma (reszelve!)
• 1 dl tejföl
• 2 evőkanál liszt
• 3 dkg vaj (nem margarin!)
• fűszerként: só, őrölt fehérbors, fél citrom héja és leve, 2-3 db babérlevél

A húst és a megtisztított zöldségeket kisujjnyi csíkokra – tokányra - vágjuk. A lereszelt vöröshagymával együtt fazékba rakjuk, ráöntünk másfél liter meleg vizet és a citromlé kivételével a fűszereket (esetleg 1 db leveskockát is dobhatunk bele). Letakarva puhára főzzük. Ezután a tejfölből és lisztből készült csomómentes habarást hozzáöntjük, beletesszük még a vajat és a citromlevet, egyszer felforraljuk. Tészta nem szükséges bele, de egyéni ízlés szerint használható.

fff

 

2. Csirkegulyás zöldbabbal

Hozzávalók (4 személyre):
• 80 dkg csirke feldarabolva
• 1 dl étolaj
• 25 dkg vöröshagyma (apróra vágva vagy reszelve)
• 80 dkg megtisztított, összedarabolt zöldbab
• 2 db karikára vágott zöld paprika és paradicsom (vagy lecsó konzerv)
• 1 szál friss lestyán (vagy fél mokkáskanál szárított)
• 1 db babérlevél
• 1-1 csipetnyi őrölt bors és őrölt kömény
• 2,5 dkg fűszerpaprika
• 1 db tojás és 5 dkg liszt (+ víz) a galuskához

A hagymát megfuttatjuk az olajon, rátesszük a húst, megszórjuk a pirospaprikával, megsózzuk, kevés víz aláöntésével félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot és a többi ízesítőanyagot. Annyi vízzel, hogy gulyás-sűrűségű legyen, készre főzzük. Végül finom, apró galuskákat szaggatunk bele.

 

3. Tavaszi fűszeres krémleves

Hozzávalók:
• Többféle friss fűszernövényből összeszedett 30-35 dkg-nyi „vegyes-tál”(pl. turbolya + sóska + petrezselyem zöldje + zeller zöldje + snidling + kakukkfű + zsenge csalánhajtások vagy spenót stb.)
• 1,5 liter húsleves (lehet kockából is)
• 3 + 2 dkg vaj
• 3 dkg liszt
• 2 dl tejszín
• pirított zsemlekocka, vagy 2 db kemény főtt tojás
• só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

A fűszernövényeket nagyon alaposan, folyó vízben megmosva, lerázva beletesszük a forró húslevesbe és 3 percig gyengén forraljuk. Közben világos rántást készítünk a 3 dkg vajból és lisztből. Beletesszük a levesbe, ízesítjük még egy kevés sóval, őrölt szerecsendióval, esetleg őrölt borssal. 5 percig közepes lángon főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk, a főtt tojások sárgájával együtt, végül belekeverjük a maradék vajat és a tejszínt (ezután már nem főzzük!) A kemény tojások fehérjét apró kockákra vágjuk - ez a levesbetét.

fuszeres 

 

Borkorcsolyák, apró ünnepi falatok

Az alábbi leírásban borkorcsolyák készítéséhez találhatunk különféle ötleteket, melyeket dietetikus segítségével gyűjtöttünk össze.

bor 1

A tészta – a borkorcsolya alapja

A pizza és a hajtogatott vajas sütemény tésztája hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Sütni lehet kikent tepsiben, lángon, bő olajban vagy kizsírozott lábosban, gőz fölött.

A réteslapokból és a palacsintatésztából készített finomságok inkább csak melegen fogyaszthatók. A palacsintákat is előre elkészíthetjük, de tölteni csak tálalás előtt célszerű. Ezt követően be kell tenni a sütőbe, vagy akár mikrohullámon is felmelegíthetjük őket.

A forma

A falatkák formája igen változatos: lehet kisebb vagy nagyobb pogácsaszaggatóval, különböző – szív, koszorú, virág alakú – linzerformával kiszúrt, keskeny csíkból csavart fészek, háromszögbe hajtott táska, felül összecsippentett batyu, kisebb-nagyobb méretű cakkos szélű derelye, félkör alakú pirogforma, csigaként feltekerve-szeletelve, 2 cm x 6 cm-es csíkokra vágva, kisebb-nagyobb gombócok, 2-3 cm-es hengerek, tölcsérek vagy akár kosárkák.

Ha az ételt sütőben sütjük, nyers feltéteket tegyünk a nyers tésztára. Ha viszont bő olajban, akkor rövid ideig sül a „falatka”. A tölteléket mindig előre főzzük, pároljuk. (Így nem okozhat betegséget vagy gyomorfertőzést.) A gombócokat is bő olajban kell sütni.

A töltetlékek, ízesítők

Húsok, húsfélék: használhatunk felvágott szeleteket, mini virslit, kenőmájast, szalonnaféléket, gépsonkát, esetleg füstölt-sonka falatokat, húskonzerveket, halkonzervet, húskrémeket. A nyers – gyakran előre befűszerezett – húst felhasználás előtt meg kell párolni!

Tojás: keményre főzve, karikázva, krémnek, különböző ízesítésű rántotta alapként, vagy a sütőben sült (6-8 cm-es) kispizzán tükörtojásként. Ez utóbbi azonnal fogyasztandó!

Tejtermékek: bármilyen sajt, túró (édes vagy sós-fűszeres), tejföl, kefir, joghurt, akár gyümölcsös is.

Zöldségek: ha a sütőben készül a vendégváró, és legalább 20 percig sül, nyersen rátehetjük a nagyon alaposan megtisztított, darabokra vágott ízesítőket. Amennyiben más módon készül, a tészta töltése előtt célszerű kicsit megfőzni, illetve megpárolni a zöldséget és így keverni a többi összetevőhöz. Általában a különböző mártások, alapkrémek is zöldség alapúak. A paradicsom mellett lehet padlizsánt, cukkínit, paprikát, sütőtököt, sóskát, spenótot, zellert, rebarbarát, sárgarépát is használni.

Gyümölcsök: nemcsak édes, krémes falatkákhoz használhatjuk, hanem a sajtos ízesítésűekhez is. Elsősorban a savanykás gyümölcsök jöhetnek szóba: pl. birs, naspolyakrém, téli körte, alma, lekvárként a som, a csipkebogyó, a csetelekvár (földibodza). Ugyanígy használható minden fajta aszalt gyümölcs és a mazsola is.

Fűszerek: használatukkor inkább a szokásokat célszerű figyelembe venni – kellemetlen, ha egy szokatlan ízhatás miatt senki nem eszik. A friss fűszernövények íze, illata erőteljesebb a szárítottaknál, és a már kitálalt készételre szórva intenzívebb hatást érhetünk el velük. Ne feledjük: a fűszerek nemcsak étvágyjavító és erős baktériumölő hatásúak, hanem hasi vérbőséget is okozhatnak, ezért gyakran árthatnak (pl. ileosztomásoknál: fahéj, gyömbér, őrölt bors).

Cukor: édesítőszert kizárólag cukorbetegek használjanak, és csupán annyit, amennyit feltétlenül muszáj. Inkább a gyümölcs természetes ízét hagyjuk érvényesülni. (A fűszerkrémek szénhidrogén tartalmát is számolni kell!). Egyéb esetekben használhatunk mézet is, sőt a cukorból világos karamellt készítve még fényezhetünk is vele.

Néhány kedvcsináló receptötlet

1. A megkelt pizzatésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kis korongokat szúrunk ki belőle. A felét megkenjük paradicsomszósszal, ráteszünk vékony sárgarépa- vagy tojáskarikát, esetleg néhány kisebb gombafejet, körte szeletet, karika póréhagymát, mini virsli karikát, gépsonkát. Díszíthetjük vékony csíkokra vagdalt csemege uborkával, snidlinggel, bazsalikomlevéllel, kakukkfűvel. A tészta másik felét kapros tejföllel kenjük meg, erre centis zöldbabot, vagy kis kockára vágott cukkínit, nyers uborka karikát, tengeri halfilé darabot, olajos tonhalat, esetleg paprikacsíkokból rácsot tehetünk, amit vékony sajttal, petrezselyem zölddel, reszelt retekkel vagy zellerrel díszítünk. Majd mindegyiket sütőbe téve 220 fokon 18-20 percig sütjük. Hidegen is finomak.

bor 2

2. Amíg a pizzatészta kel, elkészítjük a tölteléket: a karikára vágott póréhagymát kevés vajon (!) megfuttatjuk, beletesszük a megtisztított, szeletekre vágott gombát, pici sót, kakukkfüvet, oregánót. Amikor a leve elpárolgott, ráütünk 1 tojást, hogy összeálljon tőle, és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A korong közepébe 1 kávéskanál gombatölteléket teszünk, és óvatosan apró gombócot formálunk (gyorsan kell dolgozni, elkélhet a segítség). Közben mély lábosban ¾ l olajat forrósítunk, ebbe szórjuk a gombócokat. Szűrőpapírra szedjük, hogy lecsöpögjön, fűszeres tejfölt, joghurtot, tartármártást vagy hideg paradicsommártást kínálunk mellé. Hidegen is fogyasztható.

3. A vajas tésztát előző nap elővesszük, hogy kiolvadjon. A keményre főtt tojásokat keresztbe elfelezzük, a sárgáikat májkrémmel kikeverjük. Visszatöltjük a fél tojásokba (ahol kisebb a hely, kivájjuk egy kicsit). A tésztát késfoknyi vastagra nyújtjuk, 10x10-es négyzetekre vágjuk. A fél tojásokat csúcsukkal fölfelé ráállítjuk a négyzetekre, aminek sarkait összefogva batyut sodrunk belőle, majd nyers tojássárgájával bekenjük. Sütőben aranysárgára sütjük. Az előzőnél felsorolt öntetekkel, mártásokkal kínáljuk.

4. A fém kosárka formákat hideg vajjal kikenjük (a margarin „vizes”, nem lehet majd kiszedni), a 3-4 nedves (nem kiszáradt) réteslapot egymásra téve akkora négyzeteket vágunk, hogy a formát lazán kibélelve fölötte még maradjon 1 cm. A kosárkákat kitölthetjük bébi virslivel, párolt zöldségekkel, nyers gyümölcsökkel (ekkor búzadara kell alá), párolt gombával, sonka-zöldség keverékével. Ha tartalmas kosarat akarunk, öntsünk a gyümölcshöz krémtúrót, joghurtot, zöldségekhez habart tojást, lágy sajtokat, stb. A kosarakra lágyan hajtsuk rá a széleket, figyelve, hogy a benne levőnek legyen helye duzzadni. Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Óvatosan szedjük ki a formából.

 

Tejfölben vagy joghurtban párolt ponty

Hozzávalók:

  • 60 dkg hal
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl vagy joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma vagy kapor

Elkészítés:

60 dkg megtisztított és felszeletelt halat besózunk, kivajazott tepsibe terítjük. Közepesen meleg sütőben, 1 dl fehérbort aláöntve, saját levével locsolgatva lassan sütjük. Amikor még nem teljesen puha, 2 dl – zúzott fokhagymával vagy apróra vágott kaporral ízesített – tejföllel vagy joghurttal leöntjük, és még mintegy tíz percig sütjük. Forrón tálaljuk, párolt vegyes zöldségekkel vagy petrezselymes rizzsel.

 

Bújtatott csirke

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecomb
  • 15 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 db zsömle
  • 2-3 dl tej (amennyit felvesz a zsömle)
  • 2 db tojás
  • 20 dkg csirkemáj
  • kevés olaj
  • petrezselyem
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • borsikafű

Elkészítés:

Kicsontozunk 4 db csirkecombot, enyhén szétveregetjük, megsózzuk, majd olajjal vékonyan bekenve tűzálló tálban elterítjük. 15 dkg gombával együtt megpárolunk 1 fej reszelt vöröshagymát. Kevés meleg tejben megáztatunk, majd elmorzsolunk 4 db zsömlét. A zsemléket összekeverjük 2 db tojással, a ledarált párolt gombával, felaprított csirkemájjal, reszelt főtt tojással, apróra vágott petrezselyemzölddel, kevés szerecsendióval, kakukkfűvel, borsikafűvel és sóval. Az így kapott masszát egyenletesen elkenjük a csirkehúson. Közepes tűzön 45-50 percig sütjük. Törtburgonyát ajánlunk hozzá.

 

Túrófánk

Hozzávalók:

  • 20 dkg félzsíros tehéntúró
  • 32 dkg liszt
  • 6 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • csipet só
  • 2 dl olaj
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, majd hozzáadunk 1 teáskanál lisztet, csipet sót és néhány evőkanál cukrot. Egy tálban jól összedolgozzuk a túrót, a lisztet, a margarint, a tojásokat, és a felfutatott élesztőt, majd meghintjük liszttel a tetejét, konyharuhával betakarjuk, és mintegy harminc percig pihentetjük.

A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk, közepes nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk, majd még negyed óráig pihentetjük. A fánkocskákat felforrósított olajban kisütjük.

Kb. 15 darabot kapunk ebből a mennyiségből.

 

Krumplilepény grillen sütve

Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 50 dkg főtt, áttört krumpli
• 10 dkg sütőmargarin
• 2 tojássárgája (el is maradhat)
• 1,5 dl tej + amennyit a tészta kíván
• 3 dkg élesztő
• 1 púpos kávéskanál só
• 1 kávéskanál cukor
• 3-4 evőkanál étolaj + a formázáshoz

Elkészítés:
A krumplit kockázva megfőzöm, leszűröm, és forrón áttöröm. Ilyenkor illik kimérni is. A forró krumpliba keverem a margarint és a sót, közben 1 dl tejben felfuttatom az élesztőt 1 kávéskanál cukorral. Ha a krumpli már nem forró, mehet bele a liszt, erre az élesztős tej. A maradék tejet pedig a 2 tojás sárgájával elkeverve az egész tetejére öntjük. Kézzel vagy robotgéppel jól elkeverjük, ha kell, még tejet tehetünk hozzá, de ne legyen túl lágy, mert belecsöpög a tűzbe a grillrácsról. Dagasztás közben néhány evőkanál olajat löttyintünk hozzá, ettől simább lesz a tészta. Ha a tészta elvált az edény falától, és már nem ragad mindenhez, nagyjából kész. Letakarva (vagy fedeles kelesztőtálban) kb. 1 óra alatt megkel a duplájára.
Miközben a párod a bepácolt húst sütögeti a grillrács egyik oldalán, te a megkelt tésztát egy olajozott deszkával odacipeled, és olajos kézzel kb. félmaréknyi tésztagombócokat ellapogatva a grillrács másik felére rakod. Konyhai csipesszel pár perc után megfordítva mindkét oldalát pirosasra sütjük. Ha a tészta túl lágy, hasznos egy beolajozott alufólia vagy grilltálca használata, hogy művünk ne a hamuban süljön szénné.
Fokhagymás tejföllel és sok salátával fenséges kísérője a grillezett húsoknak.

 krumplilepeny

 

Bazsalikomos csirke

Hozzávalók:
• 8 db csirkecomb
• 1/2 kg paradicsom
• 2 kis fej vöröshagyma
• 1 egész vaj
• 8 vastag szelet trappista vagy edami sajt
• só és őrölt bazsalikom

Elkészítés:
A csirkecombokat megmosom, szárazra törlöm, majd sóval és bazsalikommal bedörzsölöm. Lefedve fél napra hűtőbe teszem. Egy serpenyőben felhevítem a vajat, majd a hús mindkét oldalát kissé átsütöm. A combokat tepsibe fektetem, és a vajat, amiben sült, ráöntöm. A combok közé paradicsomot darabolok, valamint a negyedbe vágott vöröshagymát is odahelyezem. Még egyszer megsózom, megszórom bazsalikommal, majd egy deci vizet öntök alá, végül alufóliával betakarom, és egy órára forró sütőbe teszem, hogy a csirkecombok megpuhuljanak. Egy óra múlva leveszem a fóliát, és minden combra egy-egy szelet sajtot rakok, majd ezt is megszórom egy kis bazsalikommal. Visszateszem a sütőbe, és addig sütöm, amíg a sajt aranyszínűre nem pirul. Köretnek hasábburgonya, burgonyakrokett és tejszínes burgonyapüré is ajánlott.

bazsalikomos

 

Alufóliában sült gombás csirkecomb

Hozzávalók:
• 2 db csirkecomb,
• 2 nagy fej vöröshagyma,
• 25 dkg gomba,
• ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés:
A combok bőrét lehúzom, és a forgóknál kettévágom őket. A gombát tisztítás után felaprítom, a hagymát karikára szeletelem. A megsózott, megborsozott csirkecomb darabokat külön-külön, bőrével lefelé az alufóliára fektetem, majd beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom és lazán becsomagolom. Előmelegített, forró grillsütőbe vagy gázsütőbe teszem a négy csomagot. Az első oldalát 15 percig sütöm, majd megfordítom, és további 10 percig sütöm. Ezután az alufóliát kibontom, és az ételt néhány percig fedetlenül pirítom.

alufolia

 

Fahéjas-almás süti

Hozzávalók:
• 6 tojás
• 2 bögre kristálycukor
• 1 bögre étolaj
• 3 bögre liszt
• 1 púpos evőkanál fahéj
• 2 mokkáskanál szódabikarbóna
• 1 tányérnyi /kb. 70-80 dkg/ kockára vágott alma

Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverjük. Az étolajat belecsorgatjuk, a szódabikarbónát a fahéjjal és liszttel elkeverve beleszitáljuk, majd óvatosan egyneművé keverjük, ezután pedig lazán beleforgatjuk az almadarabokat is. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, előmelegített sütőben közepes lángon sütjük kb. 40-45 percig.

almas suti

 

Forrás:

Reichardtné Székely Anikó

dietetikus

 

Ötletforrás:

* Régi étkek – mai ízek

* Péter Jánosné – Nagy Sándorné: Esély szakácskönyv

* Verő Juli: Hónapok, napok, ételek