A széklet bőrrel történő érintkezése bőrirritációt okozhat. Ha a szivárgás folyamatos, kérjük keresse fel sztómaterápiás gondozóját. Könnyen meglehet, hogy nem megfelelő méretű terméket használ, hiszen a sztóma műtét után összehúzódik.

A sztóma körüli terület borotválása szőrtüszőgyulladást idézhet elő. Távolítsa el a szőrt ollóval, villanyborotvával vagy gyantázással.

A sztómából a széklet a hasfalra rögzített sztómazsákba áramlik.

Egyrészes sztómaterápiás rendszerek (egyrészes sztómazsák)

sztomazsakok

Ha a zsák egybe van forrasztva a tapadó felülettel, egyrészes termékről beszélünk.

A tapadó felület alaplap és a zsák szerves egységet alkot. Az egyrészes termékeket higéniai szempontból leglább naponta kétszer ajánlott cserélni. Észrevétlen biztonságot nyújt bármilyen ruha alatt, felhelyezése egyszerű. A rendszeres bőrápolás védelmet nyújt a bőrirritációval szemben. Többféle méretben, a sztóma méretéhez igazodóan, zárt, nyitott és urosztómás kivitelben is rendelkezésre áll.

 

 

 

A sztómaviselők közül sokan tapasztalhatták már, hogy a nem megfelelően ellátott sztóma kellemetlenségeket okozhat.

A zsák szivárgásának következtében kellemetlen szagok távozhatnak, a zsák vagy alaplap nem megfelelő tapadásának következménye pedig a zsák leesése, a sztóma körüli bőrfelület felmaródása, súlyosabb esetben fekélyes bőrelváltozás kialakulása lehet.

Lehetőség van arra, hogy a sztómaviselő meghatározott időközönként beöntéssel szabályozza a székletürítés időpontját - ezt nevezzük irrigálásnak. Fontos a kezelőorvosa tanácsának kikérése, mielőtt elkezdene irrigálni, de minden esetben a műtét után legalább hat hétnek el kell telnie. Irrigálhat minden olyan sztómás beteg, akinek:

A segédeszközök cseréjekor fellépő székletszag normális kísérő jelenség. Ha megfelelő gyakorisággal cseréli a segédeszközöket, és azokat gondosan választja ki, nem érheti kellemetlenség. Vegye figyelembe, hogy minden egyes ember máshogy dolgozza fel a különféle ételeket, italokat. Például a hagyma, a bab, a káposzta, a csípős sajtok, a tojás és a hal egyeseknél fokozzák a képződő bélgáz mennyiségét, míg másoknál nem. A kísérletezés segít majd eldönteni, mely ételek és milyen ételkombinációk felelnek meg Önnek a leginkább. A kellemetlen szagok megelőzése érdekében használjon szagtalanító termékeket.

alpalp olaj

 

Nem feltétlenül szükséges övvel rögzíteni a sztómazsákot, de beszerezhető olyan sztómazsák rögzítő deréköv, ami a nap 24 órájában - fizikai aktivitásnál is - extra biztonságot nyújt. Sportoláskor, kertészkedéskor vagy pl. fekvő testhelyzetben is a test síkjában tarja a sztómazsákot, ezáltal nagyobb magabiztosságot ad viselőjének. Tovább a Tytex derékövre.

tytex classictytex plus

Milyen gyakran kell a műtét után felkeresnem a kórházban a sebészt?

Ez változó, függ a sebésztől és a kórháztól. Vélhetően a kórházból történő elbocsátás után 4 – 6 héttel vissza rendelik, vagy a kórházi ambulanciára vagy a sebészet rendelésére. Helyes, ha 4 – 6 héttel a műtéte után a sztóma terápiás nővért is felkeresi, aki így ellenőrizni tudja a sztómáját, és azt, hogy megfelelő-e a sztómaterápiás eszköze. Ne feledje, a kórházból történő távozás után mindaddig kapcsolatban maradhat a sztómaterápiás nővérrel, ameddig Önnek arra szüksége van. A sztómaápolási (bordó) füzetében jegyzik fel a következő vizit dátumát, amit sztómterápiás ápolójától tud kérni.