Milyen gyakran kell a műtét után felkeresnem a kórházban a sebészt?

Ez változó, függ a sebésztől és a kórháztól. Vélhetően a kórházból történő elbocsátás után 4 – 6 héttel vissza rendelik, vagy a kórházi ambulanciára vagy a sebészet rendelésére. Helyes, ha 4 – 6 héttel a műtéte után a sztóma terápiás nővért is felkeresi, aki így ellenőrizni tudja a sztómáját, és azt, hogy megfelelő-e a sztómaterápiás eszköze. Ne feledje, a kórházból történő távozás után mindaddig kapcsolatban maradhat a sztómaterápiás nővérrel, ameddig Önnek arra szüksége van. A sztómaápolási (bordó) füzetében jegyzik fel a következő vizit dátumát, amit sztómterápiás ápolójától tud kérni.

 

Tudom majd szabályozni a sztómám ürülését?

Nem, nem fogja tudni szabályozni a sztómából történő székletürülést, és vélhetően naponta 2-3 alkalommal fog formált széklet ürülni a sztómáján keresztül. A sztóma területén nem érez fájdalmat, ezért fontos, hogy amikor lecseréli a segédeszközt, megjegyezze, milyen a sztóma állapota. Ellenőrizze le például, hogy a zsák vagy a csatlakozó perem nem túl szűk, vagy nem túl nagy-e. Ne feledje, amikor megmossa a sztómáját, egy kis vérzés normális jelenség, csak úgy, mint amikor túl erősen mossa meg a fogínyét. De ha a sztómája állapotában bármilyen változást észlel, mielőbb keresse fel a sztómaterápiás nővért vagy az orvosát.

Milyen gyakran kell cserélni a segédeszközöket?

Függ attól, hogy milyen a sztóma, a bőrfelület, a klíma, továbbá, hogy milyen az ellátmány típusa: egyrészes terméket ajánlatos napi két alkalommal cserélni, kétrészes rendszer használata esetén alaplapot háromnaponta, a hozzá tartozó zsákot szintén naponta kétszer ajánlatos cserélni. Ha nyitott zsákot használ, a felgyülemlett székletet minden egyes ürítés után leengedheti a WCbe. Javasolt fürdéskor vagy zuhanyzáskor lecserélni a zsákot vagy alaplapot.

Milyen eszközökre van szükség ahhoz, hogy kicseréljem a zsákot / alaplapot?

Készítsen elő mindent, és biztosítson nyugodt körülményt a cseréhez. Alaposan tisztítsa meg a sztómát és a körülötte lévő bőrfelületet, és törölgesse szárazra az új segédeszköz felhelyezése előtt. Csere során szüksége lehet az alábbi termékekre:

 • eltávolító kendő (ConvaCare barna, Niltac),
 • előkészítő törlőkendő (ConvaCare zöld, Silesse),
 • bőrvédő paszta vagy adhezív paszta,
 • tapadópor,
 • papírtörlő és szemeteszsák,
 • ollóra is szüksége lehet kivágható termékek használata esetén,
 • meleg víz és bőrsemleges szappan a sztóma környékének tisztításához.

Szükséges-e öv használata a sztómazsák rögzítésére?

Nem feltétlenül szükséges, de beszerezhető olyan sztómazsák rögzítő deréköv (ConvaTec öv, Tytex öv), mely a nap 24 órájában - fizikai aktivitásnál is - extra biztonságot nyújt. Sportoláskor, kertészkedéskor vagy pl. fekvő testhelyzetben is a test síkjában tarja a sztómazsákot, ezáltal nagyobb magabiztosságot ad viselőjének.

Szükségem lesz különleges étrendre a műtét után?

Nincs szükség speciális diétára, de fontos, hogy fogyasszon mind az öt fő ételcsoportból: egyen halat, húst, kenyeret és gabonaféléket, tejterméket, valamint gyümölcsöt és zöldséget. Ne feledje, sztómával is lehet hasmenése vagy székrekedése, ezért fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kövessen. Kérje dietetikus tanácsát. További - étkezéssel kapcsolatos - információt, ajánlott recepteket a „Receptek” menüpontban találhat.

Észrevehető a sztómazsák a ruházat alatt? Látszani fog a ruhám alatt a sztóma vagy a sztómaterápiás segédeszköz?

Akár egy-, akár kétrészes sztómaterápiás segédeszközt visel, azokat úgy alakították ki, hogy vékonyak legyenek. A zsák nem zörög, pamutszerű borítással rendelkezik. Mind a serdülőknek, mind a felnőtteknek az a véleménye, hogy a legújabb divatot is tudják követni, beleértve a szűk farmert és szűk ruhákat is, anélkül, hogy a zsák vagy a sztóma látszódna. Lehet, hogy először úgy fogja érezni, hogy figyelik Önt, de mások semmit nem fognak észrevenni. Újra megismételjük: ne habozzon a problémáit az orvosával vagy a sztómaterápiás nővérrel megbeszélni.

Milyen hatással lesz a munkámra a sztóma?

Több ezer sorstársában merült már fel ez a kérdés. Általánosságban elmondható, hogy a sztómaképzés nem befolyásolja a további munkája folytatásában, főként akkor, ha alkalmasnak érzi magát, és kezelő orvosa is támogatja ebben. Azonban a nehéz, megterhelő fizikai munka indokolhatja a könnyebb munkára váltást, amíg hasizma ismét megerősödik.

Folytathatom-e megszokott társasági életemet?

Amikor késznek érzi magát, térjen vissza a társasági életbe – találkozzon barátaival, járjon el szórakozni, tegye mindazt, amit a műtét előtt. Sztómája mindaddig észrevétlen marad, amíg azt mással meg nem osztja.

Sportolhatok-e?

A sztómával élőknek nem kell feladniuk a mozgás, sportolás örömét. A gyógytorna is hasznos lehet. Ha szeret úszni vagy szaunázni, használjon kisméretű (mini) zsákot vagy sztómasapkát. A ConvaTec termékválasztékában biztonságos megoldásokat talál.

Továbbra is fürödhetek, zuhanyozhatok és eljárhatok úszni?

Igen. A napközben használt terméket fennhagyva zuhanyozhat vagy fürödhet. Ugyanakkor azt le is veheti, hogy alaposabban meg tudja tisztítani a sztóma körüli területet. A sztómaterápiás segédeszközöket használhatja úszáshoz, de igény szerint viselhet diszkrét (mini) zsákot vagy sztómasapkát. A zsákok vízállóak, és szárazra törölhetők. Minden szűrős zsákhoz tartozik szénszűrőt fedő tapadó lapocska, amely kiküszöböli a szűrő nedvesedését és tönkremenetelét.

Hatással lesz-e a műtét a szexuális életemre?

Gyakran segít, ha érzelmeit megosztja partnerével. Ha Ön és partnere úgy érzik, hogy felkészültek rá, ismét természetes lesz a szexuális együttlét. Ha feszélyezett amiatt, hogy a zsák „útban van”, viselhet kisméretű (mini) zsákot, vagy akár használhat sztómasapkát ezen alkalmakkor. A műtét után fontos, hogy próbálkozzon partnerével, hogy megtalálják az élvezetes szexuális élethez vezető utat.

Bizonyos problémák azért adódhatnak:

 • Előfordulhat, hogy a férfiaknál nem alakul ki merevedés. Ha ez Önnel is előfordul, beszélje meg a problémát orvosával, ennek lehet egyszerű magyarázata is, de lehet, hogy szakorvoshoz kell fordulnia.
 • Lehet, hogy a nők a kialakuló hegesedés és szűkületek következtében fájdalmat éreznek szeretkezés közben. Ha ez Önnel is előfordul, fontos, hogy szóljon a partnerének. Beszélje meg a problémát orvosával is, aki lehet, hogy nőgyógyászhoz küldi majd. Szexuális életét érintő kérdéseire választ kaphat kezelőorvosától vagy sztómaterápiás gondozójától.

Utazhatok?

Nincs rá ok, hogy ne pihenhetne akár egy másik kontinensen is. Ha repülővel utazik, azt tapasztalhatja, hogy kissé megnőhet a bélgáz mennyisége, de ez nem jelent problémát az olyan ConvaTec sztómás segédeszközök alkalmazása esetén, amelyek beépített szűrőt tartalmaznak. Vigyen magával egy kicsi készletet amiben van egy tiszta sztómaterápiás segédeszköz, bőrápoló termék, és műanyag zacskó arra az esetre, ha le kellene cserélnie azt. A különböző utazási módozatok esetén a cserére és hulladékgyűjtésre rendelkezésre álló lehetőségek rendszerint megfelelőek. Mindig legyen a kézipoggyászában pár napra elegendő sztómaterápiás segédeszköz, ha a bőröndje nem érkezne meg. Hosszú utazás esetén, kérje meg a sztómaterápiás nővért, hogy adja meg egy kapcsolattartó nevét és a címét arra az esetre, ha még több segédeszközre lenne szüksége.

Kell-e számolnom valamilyen problémával?

 • A széklet bőrrel történő érintkezése bőrirritációt okozhat. Ha a szivárgás folyamatos, kérjük keresse fel sztómaterápiás gondozóját. Könnyen meglehet, hogy nem megfelelő méretű terméket használ, hiszen a sztóma műtét után összehúzódik.
 • A sztóma körüli terület borotválása szőrtüszőgyulladást idézhet elő. Távolítsa el a szőrt ollóval, villanyborotvával vagy gyantázással.
 • Kerülje a nem bőrsemleges szappanok, vagy fertőtlenítőszerek használatát. A sztóma körüli bőrfelületet meleg vízzel és természetes szappannal tisztítsa, vagy használjon erre a célra kifejlesztett sztómaápoló termékeket. Pl.: Convacare kendő, Niltac, Silesse.
 • Időről időre enyhe vérzés léphet fel a sztóma felületén, gyakran a túl erőteljes tisztítástól. Ez nem ok az aggodalomra, azonban bármilyen, sztómából eredő vérzés esetén mielőbb tájékoztassa erről kezelőorvosát.
 • A székrekedés megelőzhető magas rosttartalmú ételek – úgy, mint zöldségek, gyümölcsök – fogyasztásával. Igyon több folyadékot, főként gyümölcslevet, vagy sört.
 • Hasmenést okozhatnak bizonyos ételek, mint például a fűszeres fogások vagy sok friss, magvas gyümölcs, valamint néhány gyógyszer. Hívja fel orvosa figyelmét sztómájára gyógyszer felírása esetén. Emellett, időről időre gyomorbántalmak is felléphetnek. Ha azonban hasmenése, vagy székrekedése tartósan fennáll, kezelőorvosa speciális gyógyszert írhat fel.
 • Szagok: a segédeszközök cseréjekor fellépő székletszag normális kísérő jelenség. Ha megfelelő gyakorisággal cseréli a segédeszközöket, és azokat gondosan választja ki, nem érheti kellemetlenség. Vegye figyelembe, hogy minden egyes ember máshogy dolgozza fel a különféle ételeket, italokat, mint például a hagyma, a bab, a káposzta, a csípős sajtok, a tojás és a hal egyeseknél fokozzák a képződő bélgáz mennyiségét, míg másoknál nem. A kísérletezés segít majd eldönteni, mely ételek és milyen ételkombinációk felelnek meg Önnek a leginkább.
 • Készüljön fel előre: ha kórházba megy, vigye magával a saját sztómaterápiás segédeszközeit. A kórházban is lesz sztómaterápiás segédeszköz, de azok nagymértékben különbözhetnek az Önétől, és lehet, hogy éppen akkor nem jut hozzájuk, amikor szüksége lenne rá. A sztómaterápiás segédeszközeit kifejezetten az Ön számára választották, az Ön sztómájára illeszkednek, és Ön azokat ismeri.