A sztómaviselők közül sokan tapasztalhatták már, hogy a nem megfelelően ellátott sztóma kellemetlenségeket okozhat.

A zsák szivárgásának következtében kellemetlen szagok távozhatnak, a zsák vagy alaplap nem megfelelő tapadásának következménye pedig a zsák leesése, a sztóma körüli bőrfelület felmaródása, súlyosabb esetben fekélyes bőrelváltozás kialakulása lehet.

Ezen negatív hatások elkerülésére fejleszt ki a gyártó újabb és újabb biztonságos termékeket, amelyek segítségével jobb az alaplap vagy zsák tapadófelületének bőrön való megtapadása, és az eszközök felhelyezés után jól szigetelnek.

A sztóma ápolásával foglalkozó orvosok, nővérek, hozzátartozók és sztómaviselők számára köztudott, hogy a bőrvédelem, azaz a megelőzés egyszerűbb és rövidebb időt vesz igénybe, mint a sérült, felmaródott bőr kezelése.

Problémás sztóma körüli bőr kezelési javaslat:

Tapadópor használata
A váladékozó, felmaródott sebet vékonyan beszórjuk tapadóporral, majd azt hagyjuk megszáradni.

sztoma 1sztoma 2

 

Paszta helyes használata
A pasztát szigetelő anyagként használjuk, közvetlenül a sztóma köré. A pasztát vizes kézzel a sztóma köré kell igazítani, majd megszárítani, hogy a pasztában található alkohol elpárologjon és a sztóma köré tapadjon. Így tölti be a paszta szigetelő szerepét. A köztudatban elterjedt, hogy a paszta ragasztóanyag, azonban ez nem így van, inkább szigetelő, illetve felület kiegyenlítő funkciója van. Amennyiben a paszta alkohol tartalma kellemetlen csípő érzést okozna, úgy használható az alkoholmentes paszta is.

paszta 1paszta 2

 

Tapadópor és paszta együttes használata

tapadopor

 

Konvex alaplap használata:
Amennyiben a sztóma besüllyedt, a bőr szintjében van, vagy a sztómaviselő ileosztómás, konvex alaplap használata célszerű.

konvex

 

Öv használata:
Kétrészes termék használata mellett ajánlott az öv használata is.

tytex plustytex classicconvatec

1. kép: Tytex Plus öv, 2. kép: Tytex Classic öv, 3. kép: ConvaTec öv

ConvaCare kendők használata:
A zöld ConvaCare bőrelőkészítő kendő filmszerű bevonatot képez a sztóma köré, és védőréteget hoz létre. A segédeszköz felhelyezése előtt használandó.
A barna ConvaCare eltávolító kendő az alaplap és a paszta maradványok eltávolítására alkalmas. Citrom illata dezodoráló hatású, szagtalanít. Segédeszköz eltávolítása során használatos.
convacareconvacare barna